Mijn VELUX dakraam vervangen terwijl er zonnepanelen op mijn dak liggen, kan dat?

U wilt uw VELUX dakraam vervangen, maar heeft zonnepanelen op het dak liggen aan de zijde waar het dakraam zich bevindt. Kunt u dan uw dakraam zonder problemen laten vervangen, of dienen de panelen (tijdelijk) te worden verwijderd?

Bovenkant en zijkant(en)

Aan de bovenkant én aan de zijkant(en) van het dakraam dient tenminste 1 dakpan gemakkelijk te kunnen worden weggehaald zonder dat dit wordt belemmerd door (het gewicht van) de zonnepanelen.

*Let op: dit houdt niet in dat er slechts 1 dakpan tussen de zonnepanelen en het dakraam nodig is. De beugel van de zonnepanelen leunt op een dakpan, maar die dakpan houdt vervolgens weer de dakpan ernaast ”vast”.

Over het algemeen geldt:

Wanneer er een zonnepaneel dichter dan 1 meter bij het dakraam ligt, dient deze tijdelijk te worden weggehaald (inclusief de beugels).

Liggen de zonnepanelen dichter dan (in een straal van) 1 meter bij het dakraam?

Dan kunt u handmatig controleren of er aan deze gehele zijde tenminste 1 rij dakpannen kan worden weggehaald. Als dit mogelijk is, dan kunnen wij zonder problemen uw VELUX dakraam vervangen.

Onderkant

Bevinden zich zonnepanelen aan de onderkant van het dakraam? Dat is in principe geen probleem.

Uitzondering:

Wanneer u een UK08 laat plaatsen (wanneer u bijvoorbeeld een GGL-8 dakraam laat vervangen) en wij dit met de steiger doen (meestal nodig, omdat het dakraam niet via de trapopgang past), dan is het echter wel belangrijk dat er een pad van tenminste 2 meter breed vrij is, van de dakgoot tot het dakraam. Zo kunnen onze monteurs veilig uw dakraam vervangen. In dat geval dienen dus de panelen onder het dakraam wel te worden verwijderd (tenzij wij het met een hijskraan uitvoeren).

Enkele voorbeelden

Hier hebben wij enkele voorbeelden op een rijtje gezet. De panelen die in rood zijn gemarkeerd, dienen tijdelijk verwijderd te worden:

Bij onderstaande situatie zijn de twee onderste dakramen van het type GGL-8. Hiervoor in de plaats komen UK08 dakramen, die met de steiger moeten worden geplaatst via de buitenzijde. De UK08 past namelijk niet door de trapopgang naar boven. Daarom moeten ook de onderste panelen tijdelijk te worden verwijderd:

Kan Dakraam Vervangservice uw zonnepanelen tijdelijk verwijderen?

Helaas niet. U verliest dan vaak de garantie op de geplaatste zonnepanelen.

Onze klanten laten dan ook vaak het bedrijf dat de panelen geplaatst heeft, de panelen tijdelijk verwijderen.

Stel dat u uw dakraam door ons laat vervangen op woensdag 10 mei, dan zou u bijvoorbeeld een paar dagen daarvoor uw zonnepanelen kunnen laten verwijderen. Deze kunnen dan worden teruggeplaatst als uw dakramen vervangen zijn.