Wanneer VELUX dakraam vervangen?

Wanneer moet u uw VELUX dakraam vervangen? Het is een vraag die vaak gesteld wordt door onze klanten. Soms is het niet duidelijk of een dakraam aan vervanging toe is. In dit artikel leggen we u uit waar u op moet letten, zodat u op tijd kunt ingrijpen.

Waarom is het belangrijk om uw VELUX dakraam te vervangen?

Dakramen worden continu blootgesteld aan (extreme) weersinvloeden. Wind, regen, hagel en zonnestralen hebben allemaal een effect op de levensduur van uw dakraam.

Vaak wacht men “tot het echt niet meer gaat” voordat het dakraam vervangen wordt. Hierdoor is de kans groot dat er lekkages ontstaan en je uiteindelijk verder van huis bent. En dat terwijl een nieuw dakraam weer decennia meegaat, en het dus niet heel veel uitmaakt of hij nu, of over twee jaar, vervangen wordt.

Daarnaast geniet u ook nog eens direct van alle voordelen van het nieuwe dakraam.

In het ergste geval krijgt u last van lekkages; dat is een goede reden om uw dakraam te vernieuwen. Maar het is ook belangrijk om goed voor uw huis te zorgen. Een VELUX dakraam vergroot de waarde van uw huis en verbetert uw gemoedstoestand. Zonde als u dat zou laten verpieteren!

Tekenen dat u een nieuw VELUX dakraam nodig hebt

Een VELUX dakraam dat te oud is en niet op tijd wordt vervangen, kan tot een hoop schade leiden. Om hoge kosten te voorkomen, is het beter om niet te lang te wachten. De volgende signalen geven aan dat het de hoogste tijd is voor een nieuw dakraam.

1. Het kozijn toont tekenen van veroudering

Ziet u dat het hout rondom uw dakraam (de kozijnranden) begint te rotten? Dat er donkere plekken op het hout zijn te zien en dat het op sommige plaatsen zachter of droger is? Dit zijn tekenen van veroudering.

Daarnaast kan roest zich door de jaren heen ophopen in de geulen langs het raamkozijn. Kapotte scharnieren en ventilatiekleppen zijn ook een duidelijk teken dat uw dakraam niet goed meer functioneert.

2. De ruit van uw VELUX dakraam is dof of geel

Een dakraam heeft weinig zin als het glas dof is en er minder of geen daglicht naar binnen komt. Vergeling of verkleuring van het raam is een teken dat de ruit te oud is. Ook zijn er soms bubbels te zien op de gipsplaat rond het dakraam.

Kunt u de buitenwereld niet meer duidelijk zien door uw raam? Maak dan een afspraak om uw VELUX dakraam te laten vervangen.

3. U heeft last van lekkages

Een lekkage is een probleem dat direct moet worden aangepakt, anders kan het schade veroorzaken aan de omringende muren en het dak. Ook kan het leiden tot schimmel of afbladderende verf.

Lekkages ontstaan soms doordat de sleuven langs het raam zijn verstopt door bladeren, roest, vogelnestjes of vuil. Hierdoor kan het regenwater niet weglopen en blijft het in de sleuven staan. Soms is dit op te lossen door de verstopping te verhelpen, maar in andere gevallen is het nodig om het gehele dakraam te vervangen.

Komt de lekkage doordat een van de scharnieren verbroken? Of zit er een barst in het glas of in het kunststof? Dan heeft u een nieuw dakraam nodig. U ziet dit aan eventuele vochtplekken op de muur, water dat door de barst druppelt of een beslagen ruit met druppels. Ziet u condens in of rond uw dakraam? Negeer dit dan niet

4. Overige redenen voor het vervangen van een VELUX dakraam

Het is niet zozeer een signaal, maar meer een reden om uw VELUX dakraam te vervangen: u gaat uw dak vernieuwen. Hoewel het goedkoper lijkt om hetzelfde dakraam te behouden, adviseren wij u om een nieuwe te laten installeren. Wanneer er rondom het dakraam wordt gewerkt, is de kans groot dat er lekkages ontstaan en dat u een deel van het dak nogmaals moet vernieuwen.

Nieuwe VELUX dakramen zijn nog duurzamer

Tot slot hebben alle VELUX dakramen vanaf het jaar 2020 een gelamineerde veiligheidsbeglazing. De nieuwe ruiten zijn vele malen beter bestand tegen extreme weersinvloeden, en ze zijn UV-bestendig en energie-zuinig. Deze topkwaliteiten zorgen voor een langere levensduur van uw dakraam. Eveneens een goede reden om voor een nieuw VELUX dakraam te kiezen!

Gegarandeerd bestand tegen lekkages

Herkent u bovenstaande signalen? Neem dan contact met ons op om uw VELUX dakraam te laten vernieuwen. Waarom zou u risico’s nemen en mogelijk hogere kosten oplopen? Vervang uw dakraam nu, zodat u daarmee klaar bent voor de komende dertig jaar.

Alle VELUX dakramen zijn gegarandeerd bestand tegen lekkages.

Verzorging en onderhoud van uw VELUX dakraam

De grootste oorzaak van een verouderd dakraam is een gebrekkig onderhoud. Een goede verzorging en regelmatig onderhoud is dus cruciaal voor de duurzaamheid van uw dakraam. U wilt dat uw dakraam zo lang mogelijk meegaat, en met wat zorg en aandacht, gaat dat zeker lukken. Hier volgen enkele tips om uw dakraam in de beste conditie te houden.

Als u uw dakraam nu onderhoudt, bespaart u op de lange termijn geld op energierekeningen en toekomstige onderhoudskosten.

  1. Maak de ruit eerst nat met schoon water en zeep, zodat het vuil en het stof loskomen.
  2. Gebruik een mild, niet-schurend glasreinigingsmiddel en een zachte borstel om de ruit te reinigen.
  3. Verwijder de glasreiniger direct daarna met een raamwisser of stofvrije doek.
  4. Zorg ervoor dat er geen metalen of schurende onderdelen op het glas komen.
  5. Gebruik geen metalen schrapers of messen voor het reinigen van hoeken, sleuven of delen van de ruit. Dit veroorzaakt gemakkelijk krassen en kan blijvende schade aanrichten.
  6. Maak eveneens de scharnieren, vergrendelingen, randen en sleuven schoon.
  7. Het is voldoende om een kunststof dakraam één keer per jaar schoon te maken. Heeft u een houten dakraam? Dan volstaat twee keer per jaar.

Afspraak maken met Dakraam Vervang Service

Dakraam Vervang Service is werkzaam in heel Nederland en specialiseert zich in het vervangen van VELUX dakramen. Bereken hier direct uw kosten.